Tomíček: Spojit advokacii a sportovní byznys se přímo nabízelo

|

Zdeněk Tomíček patří k předním advokátním inovátorům. Řídit vlastní kancelář, která je součástí mezinárodní značky CEE Attorneys, jej ale před časem přestalo uspokojovat. A tak založil sportovní concierge agenturu. A teď inovuje i sportovní byznys, samozřejmě se svým právním zázemím.

To když například sportovcům doporučuje zakládat osobní společnosti. „Jedná se o jednočlennou společnost s ručením omezeným. Sportovec je jednak jejím vlastníkem a pak také jediným statutárem. Smyslem je během profesionální kariéry sportovce tuto společnost postavit na nohy. Její činnost spočívá jednak v určité správě portfolia sportovce a pak především v pracování s jeho osobnostními právy. Společnost by měla být subjektem, který vstupuje do marketingových kampaní sportovce, řeší jeho PR,“ ozřejmuje Tomíček v rozhovoru pro Lawyers & Business.

Jak vás napadlo založit agentura FHS EA?

Celý svůj život miluji sport, zejména pak fotbal. Ačkoli jsem vždy sportoval pouze rekreačně, odmalička jsem chodil fandit na zápasy s tatínkem a dědou. Atmosféra na stadionech mě uchvátila na celý život. V roce 2018 jsem pak procházel obdobím, kdy jsem vnitřně nebyl spokojen se svým pracovním nastavením. Ačkoli mohu řídit firmu, kterou jsem založil, nebylo to ono. Potřeboval jsem nějaký nový impulz. Z předchozích projektů jsem se znal s Mariánem Jelínkem. Je to výborný coach nejen top sportovců, ale také manažerů. Párkrát jsme zašli na kávu o on mě přesvědčil, abych začal dělat to, co mě baví. To přece nemůže dopadnout špatně. A tak jsem založil FHS EA. Netrvalo dlouho a přidal se ke mně můj parťák Martin Tran, se kterým, myslím, tvoříme skvělé duo. V současné době jsme nejvýznamnější mezinárodní concierge agentura zaměřená na profesionální sportovce v regionu střední a východní Evropy.

Čemu všemu se nyní věnuje?

Naše činnost by se dala rozdělit do dvou oblastí. Téměř všichni naši klienti využívají tzv. partnerský program. Pracujeme s myšlenkou, že každý sportovec je zároveň influencerem, celebritou. Partneři nabízejí našim klientům výhodnější produkty nebo služby, a to jak v ceně, tak čase. Výměnou pak sportovec odpromuje partnera na svých sociálních sítích. Myslím, že je to velmi zajímavý přístup. Jsme zvyklí na to, že jsou sportovci často tváří nějaké značky. Jsou využíváni na marketingové kampaně. My však naším přístupem dáváme možnost všem sportovcům, i těm méně známým, aby za jednorázový marketing měli jednorázovou výhodu. 

Část z klientů pak využívá samotnou concierge službu. Název odpovídá tomu, že se skutečně postaráme téměř o cokoli. Buď vlastními silami anebo za pomoci našich partnerů. Třešničkou na dortu, a pro mne osobně také nejzajímavější částí portfolia našich služeb, je wealth management sportovců. Vyhledáváme a kupujeme pro klienty zajímavé investiční nemovitosti, a to jak v Čechách, tak v zahraničí. Máme za sebou akvizici v Dubaji, řešíme Marbellu či Monako. Po akvizici řešíme i správu nemovitostí. Vedle toho jsme v procesu zakládání alternativního investičního fondu, kde budeme využívat mj. partnerských služeb J&T či švýcarských Clavis Partners. 

Důležité je však zmínit také dva faktory determinující náš přístup. Prvním je absolutní dodržování vysokých morálních hodnot, které jsou vlastní sportu, avšak často nikoli sportovnímu businessu. Důsledně dbáme proto na transparentnost, nulový střet zájmů, profesní vztahy klient-poskytovatel služby atd. Druhým faktorem je pak složení našeho týmu. Snažíme se jej tvořit z top profesionálů z businessu, které spojuje láska ke sportu. Máme v týmu lidi se zkušenostmi z Avastu, Warhorse, Vodafone, VGD či bývalého CEO JLL pro Českou republiku a Slovensko. Nejsme prostě jen další nový subjekt na sportovním trhu – od začátku se řadíme k těm nejlepším. Svědčí o tom právě i naše klientské porftolio. 

Celý rozhovor si můžete přečíst v Lawyers & Business č. 4/2022. V elektronické verzi jej můžete zakoupit na Alza.cz.

Snímek obrazovky 2022-03-31 v 21.40.17
Předchozí

Co bude letos utvářet trh práce?

Počet firemních žadatelů o insolvenci postupně roste

Další