Potravinářská komora: Evropské regulace mohou zdražit potraviny

|

Potravináři se obávají zdražení potravin kvůli přibývajícím evropským regulacím, která jsou zaměřena na zmírňování klimatické změny. Nová opatření podle nich totiž zvýší administrativu i náklady na produkci potravin. Potravinářská komora to uvedla v tiskové zprávě. Komora kritizuje i netransparentnost, s jakou Evropská komise vypracovala možné dopady na podniky a domácnosti. Firmy nově budou muset plnit třeba směrnici CSRD, která ukládá povinnost poskytovat údaje o uhlíkové stopě, a přibude i směrnice o náležité péči podniků v oblasti udržitelnosti, která má vést k jejich větší odpovědnosti, prosazování lidských práv a ochrany životního prostředí.

„Už dnes má Evropa dražší potraviny, než je tomu ve zbytku světa. A ještě je vlivem nesmyslných opatření budeme muset zdražovat. Obavy z dopadů zelené transformace jsou na místě. V klimatické politice bychom měli používat zdravý rozum,“ uvedla prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

Komora je přesvědčena, že navrhovaná opatření nebudou mít téměř žádné pozitivní dopady. Produkce skleníkových plynů spojených s výrobou potravin se podle ní jen přesune do zemí mimo EU a dopady na klima budou naopak horší.

Potravinářům také vadí, že k některým nařízením chybí jasné požadavky nebo že budou muset v příštích letech povinně snížit svůj potravinový odpad, přestože v potravinářském sektoru podle nich odpad téměř nevzniká. Kritizují i další opatření. Velké podniky podle informací komory například budou mít povinnost zavést strategický transformační plán ke zmírňování klimatické změny. „Podle dalšího nařízení budou také firmy muset dokazovat, že při výrobě a v rámci svých dodavatelských řetězců nevyužívají nucenou práci,“ uvedla komora.

„Již dnes je pro podniky obtížné nové požadavky plnit a bohužel Evropská komise stále přichází s dalšími kontroverzními opatřeními. Může se stát, že Evropa v budoucnu na svém území vlivem jiných opatření svých klimatických cílů nakonec dosáhne. Bude to ovšem bez efektu na celosvětové emise skleníkových plynů. A hlavně za cenu snížení produkce a navýšení dovozů ze zemí mimo EU,“ dodala Večeřová.

Za problematické považují potravináři i chystané nařízení o obalech a obalových odpadech, které ukládá společnostem používat při obchodování jen opakovaně použitelné obaly. „To bude problematické jak z hlediska technického provedení, včetně zajištění bezpečnosti potravin, tak z pohledu uhlíkové stopy, protože se to týká mimo jiné i palet se strečovými fóliemi,“ upozornila komora, která se proto snaží prosadit změnu pravidel.

Předchozí

AEGIS LAW

Moravskoslezský kraj zná svou firmu roku

Další