Rumy tak, jak je Kubánci pijí od 19. století

|

S brand ambasadorem Eminente Janem Martiníkem o příbězích jedinečných kubánských rumů, v nichž se zrcadlí duše ostrova.

Rumy Eminente vychází z tradic 19. století. Co to konkrétněji znamená a jak se to projevuje?

Na Kubě jsou dva zásadní destiláty pro výrobu rumu. Jedním jsou aguardiente, destiláty, které se destilují na 75 procent alkoholu, druhým jsou tzv. světlé rumy s 95 procenty alkoholu. Hlavní rozdíl mezi Eminente a jinými kubánskými rumy je právě v podílu těchto aguardientes. Například Eminente Reserva ho má 70 procent a tím se právě vrací ke kubánkým tradicím. Protože právě v 19. století se kubánské rumy takto vyráběly. Projevuje se to nejvíce v chuti tohoto rumu. Je to jemný, zároveň plný a nádherně vyvážený rum.

Čím se kubánské rumy liší od těch ostatních?

Eminente se jako správný kubánský rum vyrábí z cukrové melasy. Což je v rumovém světě vcelku obvyklé. Na Kubě se rum destiluje v destilačních kolonách, což vytváří většinou jemnější charakter rumů. Hlavní odlišností od okolních zemí jsou právě již zmiňované aguardiente, které jsou pro Kubánce považovány za „duši Kuby”. A právě tyto složky vytvářejí rumy s úplně jiným charakterem, než jsou obvyklé v jiných zemích. Dalším znakem je fakt, že na lahvích kubánských rumů je uváděno vždy stáří nejmladšího destilátu, který byl pro tento rum použit.

Jak se prolíná třeba příběh Césara Martího, kubánského maestra, do chuti a významu vašeho rumu?

César Martí je alchymista rumového řemesla. Cukrová třtina mu koluje snad i v žilách. Rodák z Villa Clara byl obklopen cukrovou třtinou, z niž se vyrábí rum, již od dětství. Fascinovala ho nekonečná třtinová pole, jež ho díky předkům při vyrůstání obklopovala. Vždy si přál věnovat se výrobě rumu a díky své vášni a píli se ve svých 33 letech stal nejmladším kubánským mistrem rumu, zvaným Maestro Ronero. Eminente je pro něj vyjádřením kubánské tradice a řemesla výroby rumů.

Jaké máte další plány se značkou Eminente?

Jelikož rum Eminente vznikl vcelku nedávno, je plánováno mnoho. Ať už rozšíření distribuce do dalších zemí, tak i rozšíření portfolia rumů Eminente. Nyní je vyráběn ve dvou různých variantách. Eminente Ámbar Claro, což je mladší varianta a je vytvořena výhradně pro gastronomii. Tudíž jej můžete ochutnat v barech a restauracích vetšinou ve formě koktejlů. A druhou variantou je Eminente Reserva, který je hlavní tváří této značky. Ten je volně k dostání na eshopech i některých většinou specializovaných obchodech.

A čistě v České republice?

U nás toho bude samozřejmě také mnoho. Hlavním projektem spojeným s tou značkou je Casa Eminente, což je náš malý kousek Kuby v centru Prahy a s ním spojené kubánské večery „Eminente Social Club“ plné koktejlů, doutníků, jídla a skvělé hudby.

Předchozí

Praktický průvodce investora aneb na co si dát pozor při nákupu nemovitosti

APA představuje pravidla zeleného natáčení a spouští Greenfilming.cz

Další