Chystá se zásadní akce o insolvencích i „peněžní“ legislativa

|

Advokacie a právo pohledem Jana Januše – Přípravy nejzásadnější konference o insolvenčním právu Insolvence 2021 jsou v plném proudu, a to za mediálního partnerství Lawyers & Business. Kolem peněz a případně i dluhů se teď toho ale točí opravdu hodně: jednak padl další zásadní související nález Ústavního soudu, jednak Parlament chrlí novou legislativu, která navyšuje kdejaké platby.

Konference Insolvence 2021 proběhne 15. října v pražském hotelu Step. Na osmém ročníku akce tradičně vystoupí přední odborníci na insolvenční právo a jeho další směřování, a to z řady různých stran. Ředitelem odboru insolvenčního a soudních znalců ministerstva spravedlnosti Janem Benýškem počínaje, přes náměstka výkonného ředitele a hlavního právníka České bankovní asociace Filipa Hanzlíka, soudce Krajského soudu v Praze Tomáše Jirmáska, soudce Krajského soudu v Ostravě, v současnosti působícího u Nejvyššího soudu, Rostislava Krhuta, of counsela kanceláře JŠK Tomáše Richtera až po insolvenční správce Michala Žižlavského, Pavla Körnera či Jana Maška. Svůj pohled nabídnou třeba i David Šmejkal z Poradny při finanční tísni, Zita Prošková z Člověka v tísni či současný předseda poslaneckého podvýboru pro problematiku exekucí, insolvencí a oddlužení Marek Výborný. Akce proběhne týden po volbách do Poslanecké sněmovny, takže řečníci už budou moci reagovat na aktuální vývoj událostí.

„Do úvah o nákladech řízení při zastavení exekuce je nutné zahrnout nejen neplatnost rozhodčí doložky, ale také neplatnost samotné smlouvy o úvěru pro rozpor s dobrými mravy,“ dočteme se na webu Ústavního soudu v oznámení o vydání nálezu sp. zn. III. ÚS 308/21, u něhož je soudkyní zpravodajkou místopředsedkyně Ústavního soudu Milada Tomková. Jde tak i o další úspěch „advokáta chudých“ Petra Němce. 

O legislativě týkající se peněz a příjmů si můžete udělat dobrý obrázek také z twitterového účtu ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové. Ta v posledních dnech oslavovala třeba změny v ošetřovném nebo navýšení důchodů, které schválil Senát. Uvidíme, zda bude tento druh legislativy přibývat i po volbách.

Foto: Kevin Schneider z Pixabay

Předchozí

Exkluzivně: Single Case hlásí rekordní růst a spolupráci s lídry advokátního trhu

308 SW: Peugeot s novou tváří

Další