Mavericks loni navýšila obrat o téměř 50 procent

|

Advokátní kancelář Mavericks hlásí nejlepší rok ve své historii. Advokáti zaměřující se na nové technologie a startupy loni poskytli své služby investorům a startupům u téměř pěti desítek transakcí, asistovali u dvou exitů úspěšných českých projektů a pomáhali založit dva venture kapitálové fondy. Na Mavericks se loni spolehly startupy SatisMeter, Madmonq, herní studio DIVR, 4Trans, Keboola, Impact Hub a další známá jména. Advokátní kancelář, kterou založil Tomáš Ditrych, loni zaznamenala meziroční nárůst obratu o téměř 50 procent a rozšířila tým o nového advokáta a tři koncipienty.

„Loňský rok byl jedním z těch turbulentnějších, co se týče podmínek na trhu. Vysoká inflace, energetická krize a obecně nálada ve společnosti zamávaly i venture kapitálovým trhem. Ale my jsme měli více práce než kdy dřív. A ne kvůli tomu, že bychom museli řešit bankroty a žaloby. Naopak, podíleli jsme se na více než 45 investicích, dvou exitech českých projektů a pomáhali jsme se založením dvou VC fondů. Do týmu jsme kvůli náloži práce přijali nového advokáta a několik koncipientů, podstatně jsme tak navýšili svoji kapacitu a rychlost poskytování služeb,“ pochvaluje si Tomáš Ditrych, zakládající partner Mavericks.

„V roce 2022 jsme měli příležitost podílet se na zajímavých transakcích. Pomohli jsme vyjednat investici ve výši 4,5 milionu dolarů do startupu Keboola. Český 4Trans s námi konzultoval financování ve výši téměř půl miliardy korun. K úspěšnému exitu jsme pomohli také startupu SatisMeter, jehož novým majitelem se stal Productboard. Spolupracovali jsme s herní společností DIVR Labs, gamingovým startupem Oddin a podíleli jsme se i na nedávných změnách vlastnické struktury v Impact Hubu. V Česku se loni na startupové scéně děly velké věci a my jsme měli to štěstí být u velké části z nich,“ vypočítává Ditrych.

„Ačkoli česká startupová scéna každým rokem nezadržitelně roste, jsou tu obrovské mezery ve vzdělávání, sdílení know-how a státní podpoře. Snažíme se proto o osvětu na nejrůznějších úrovních od studentů přes podnikatele až po novináře, vydáváním vlastních statistik, přednášením nebo vystupováním na veřejných akcích. U zákonodárců se zase snažíme propagovat změny rigidních právních předpisů týkajících se například zaměstnaneckých opčních programů, tzv. ESOPů. Věříme, že díky těmto našim ‚mimoškolním‘ aktivitám pomáháme českému startupovému a VC trhu a jeho konkurenceschopnosti na globální scéně,“ dodává Ditrych.

Advokátní kancelář Mavericks v prosinci oslavila pět let své existence a za tu dobu spolupracovala již se stovkami startupových a technologických projektů. Minulý rok tým právníků sídlící v centru Prahy přerostl deset lidí.

Předchozí

Tušakovský je novým daňovým ředitelem v Havel & Partners

Eversheds radila TSR s akvizicí Barko

Další