Co najdete v novém Lawyers & Business?

|

Editorial Jana Januše – Aktuální číslo Lawyers & Business se v první řadě ohlíží za naším výročním eventem Advokátní kanceláře roku a souvisejícím žebříčkem, jehož výsledky jsme v druhé polovině května představili. Máme radost z toho, jak byly výsledky přijaty a jak se mnozí radovali i z „pouhých“ nominací nebo ze svého zařazení mezi 100 nejzajímavějších advokátních kanceláří roku 2022/2023 podle Lawyers & Business. Dovolím si citovat jedinou reakci, tu kterou na sociální sítě napsala Lucie Hrdá: „Já jsem trošku paf. Sedím ve vlaku, jedu na soud, a Michala Plachká mi gratuluje k umístění mezi tři Advokátky roku. A já neměla ani páru. Takže děkuju Jan Januš a magazínu Lawyers & Business, protože oceňovat mou malou advokacii mezi velkými firmami a velkými jmény, to je krásný. A samozřejmě gratuluju Jana Sedláková, protože si to zaslouží!“

Zaměřili jsme se ale také na aktuální dění kolem ESG. Stejně tak si nenechte ujít rozhovory s Michalem Sniehottou a Lukášem Vajdou, společníky kanceláře Sniehotta & Vajda Legal (o tom, jakých bylo jejich prvních pět let na trhu a o tom, že míří mezi středně velké poradenské firmy), Ondřejem Peterkou, zakladatelem obdivuhodné mezinárodní a z České republiky vycházející kanceláře Peterka Partners (o nové pobočce v Chorvatsku a dalších záměrech v bývalé Jugoslávii i ve Skandinávii) nebo s Veronikou Benáčkovou, šéfprávničkou Allwynu (nejen o převzetí národní loterie ve Velké Británii a dalších souvisejících záměrech Karla Komárka).

Těšit se můžete rovněž na už pravidelné analýzy Jiřího Matznera, Marcely Káňové či Stanislava Servuse nebo na pohled do fungování našich partnerů, Unie podnikových právníků či Stálé konference českého práva.

Lawyers & Business si můžete zakoupit například prostřednictvím webu mojecasopisy.cz.

ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘE ROKU 2022/2023

Redakce magazínu Lawyers & Business mediální skupiny A 11 vyhlásila druhý ročník žebříčku Advokátní kanceláře roku. Advokátní kanceláří roku je PRK Partners, mezinárodní advokátní kanceláří roku Dentons. Oceněny v jednotlivých kategoriích byly dále kanceláře Dostupný advokát, Císař, Češka, Smutný, Matzner Legal, Taylor Wessing, Skils, Eversheds Sutherland a Deloitte Legal. Advokáty roku se stali Jana Sedláková a Lukáš Trojan. Magazín Lawyers & Business rovněž představil 100 nejzajímavějších kanceláří roku 2022/2023.

SNIEHOTTA A VAJDA: NÁŠ OBRAT SE LONI ZDVOJNÁSOBIL. ASPIRUJEME NA TO STÁT SE STŘEDNĚ VELKOU PORADENSKOU SPOLEČNOSTÍ 

Advokátní kancelář Sniehotta & Vajda Legal aktuálně slaví pětileté výročí fungování na trhu. Překonala těžké období covidu a v posledních letech setrvale roste, loni se její obrat dokonce zdvojnásobil. Partnerkou kanceláře se nedávno stala Barbora Blahutová, tři partneři ale nebudou finálním počtem. „Aspirujeme na to stát se středně velkou poradenskou společností. Dostatečně stabilní a robustní, ale zároveň řiditelnou a přívětivou pro klienty. Nechceme být žádnou advokátní továrnou,“ říkají v našem partnerském rozhovoru společníci kanceláře Michal Sniehotta a Lukáš Vajda.

PETERKA: VE VŠECH ZEMÍCH FUNGUJEME JAKO JEDNA FIRMA. ZÁSADNÍ JE TO HLAVNĚ PRO KLIENTY 

Peterka Partners je zcela jedinečná advokátní kancelář. Její většinový majitel Ondřej Peterka se svými partnery vybudoval z Prahy holding, který identicky jako u nás působí také v Polsku, na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku, Bulharsku, na Ukrajině a nejnověji rovněž v Chorvatsku. „Fungujeme jako jedna firma, což je zásadní zejména pro klienty. Máme jednu ,politickou‘ kulturu, jedno IT, jednu kontrolu střetu zájmů, jednu cenovou politiku, jeden management, jeden vztah s klientem, jeden client satisfaction program. Chováme se jako korporace, což je klíčový benefit pro klienty, kterými jsou u nás většinou světové či evropské nadnárodní firmy.“

VERONIKA BENÁČKOVÁ: GLOBÁLNÍ PLÁNY ALLWYNU ZNAMENAJÍ VÝZVU I PRO PRÁVNÍKY 

Allwyn Karla Komárka, jeden z lídrů světového loterijního trhu s tržbami téměř sto miliard korun míří vysoko. Nyní se soustředí na start provozování národní loterie ve Velké Británii a ambice má také v Americe. Výzvu to znamená i pro právníky, jak říká v našem rozhovoru Veronika Benáčková, která jako Group Senior Counsel této loterijní skupiny koordinuje spolupráci právních týmů v sedmi zemích a podílí se na akvizicích společností na nových trzích. Právě pro komplexnost a unikátnost práce ve světově globalizovaném prostředí si Benáčková KKCG – matku Allwynu – jako svého zaměstnavatele vybrala. Předtím pracovala třeba pro banku JPMorgan v New Yorku a v Londýně, a práva vystudovala nejen u nás, ale také ve Velké Británii.

TRENDY V ESG

Hlavní téma a související analýzy vám představí, co se v oblasti ESG děje ve stavebnictví nebo v dodavatelských řetězcích. Texty připravili odborníci z kanceláří Taylor Wessing, Štilec & Partners a Eversheds Sutherland.

JAK SE ŘEŠÍ ÚPADEK DLUŽNÍKA

Vyřešení úpadku dlužníka je hlavním cílem insolvenčního řízení, které je komplexně upraveno v zákoně o úpadku a způsobech jeho řešení (dále jen „insolvenční zákon“). Jaké jsou základní způsoby řešení úpadku a má insolvenční řízení nějaká specifika? Analýza Jiřího Matznera z kanceláře Matzner Legal.

Snímek obrazovky 2023-05-28 v 11.25.04
Předchozí

Sniehotta & Vajda: Náš obrat se loni zdvojnásobil

Peterka: Ve všech zemích fungujeme jako jedna firma

Další